Drewniany blat kuchenny: jak wybrać idealny?

Drewniany blat kuchenny cieszy się od lat niesłabnącą popularnością. Jednak wielość gatunków, wybarwień i wykończeń drewna może przyprawić o zawrót głowy. Eksperci z firmy DLH podpowiadają, czym kierować się wybierając idealny blat.

Uniwersalność drewna we wnętrzach wynika z faktu, że występuje w wielu różnorodnych odmianach i wybarwieniach, dlatego daje możliwość dopasowania do każdej sytuacji projektowej. Pomieszczenia zaaranżowane z wykorzystaniem drewnianych akcentów zyskują niepowtarzalny urok, nie tracąc przy tym designerskiego charakteru.

Drewno we wnętrzach występuje w nich zarówno jako element konstrukcyjny w formie stropów, ozdobnego belkowania na suficie czy schodów, jak i materiału wykończeniowego. Oprócz drewnianych podłóg coraz częściej spotyka się w domowych wnętrzach również drewniany blat kuchenny. Decydując się na wykonanie powierzchni roboczej z drewna, warto zwrócić szczególną uwagę na właściwości konkretnego gatunku, gdyż parametry materiału mają duże znaczenie dla trwałości i estetyki powierzchni.

Drewniany blat kuchenny to wyjątkowa trwałość powierzchni roboczej

Najbardziej wytrzymałe i trwałe blaty wytwarzane są z drewna klejonego. Oznacza to, że w procesie produkcji dokładnie wyselekcjonowane kawałki drewna klejone są na całej ich długości. Specjalna metoda wytwarzania pozwala zmniejszać naprężenia włókien, w efekcie czego blat jest mniej podatny na „pracę” i wypaczenia pod wpływem wilgoci czy temperatury. Siły skurczu i pęcznienia drewna rozkładane są na wszystkie elementy, dzięki czemu „praca” materiału nie występuje w tak dużej skali, jak w przypadku jednego dużego elementu.

Blat kuchenny teak, fot.: DLH
Blat kuchenny teak, fot.: DLH

Drewniany blat kuchenny – jaki rodzaj drewna będzie najlepszy?

Przeważnie blaty drewniane wytwarzane są z drzew liściastych, które charakteryzują się większą twardością i odpornością niż gatunki iglaste. Do głównych zalet gatunków rodzimych zaliczyć można wyjątkową trwałość, twardość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Drewno egzotyczne natomiast, dzięki zawartości kwasu krzemowego oraz naturalnych olejków, wyjątkowo dobrze sprawdza się w mokrym środowisku, czyli przede wszystkim w kuchni i łazience. Tak zwane egzotyki posiadają wysokie parametry, a także wyróżniają się stabilnością wymiarową.

Design blisko natury

Drewniane blaty dodają wnętrzom prestiżu i elegancji. W zależności od wybranego gatunku, możemy przechylić stylistyczną wagę aranżacji w stronę ponadczasowej klasyki lub nadać przestrzeni intrygujący, nowoczesny czy nawet orientalny rys.

Warto jednak zadbać, aby charakter oraz kolorystyka drewna odpowiadały pozostałym elementom wystroju. W przypadku niestandardowych czy eksperymentalnych aranżacji należy natomiast sprawnie operować kontrastami.

W pomieszczeniach tradycyjnych, urządzonych w ciepłych tonacjach doskonale zaprezentują się gatunki rodzime  – buk, dąb i jesion. Blaty bukowe i jesionowe występują w delikatnych odcieniach od rozbielonego beżu przez stonowane złoto i subtelne róże, aż po jasny brąz. Ze względu na delikatną kolorystykę gatunki te polecane są do wnętrz w naturalnym stylu skandynawskim.

Natomiast gatunki egzotyczne cechujące się mocną, żywą kolorystyką oraz zróżnicowanym usłojeniem staną się przykuwającym uwagę elementem wystroju wnętrza nowoczesnego. Ze względu na bogaty rysunek drewna egzotycznego najlepiej łączyć je z gładkimi, monochromatycznymi powierzchniami o jednolitej strukturze, takimi jak metal, szkło czy polerowany kamień. Dla miłośników głębokich, wyrazistych barw polecane są blaty wykonane z takich gatunków jak merbau lub orzech amerykański. Ich nasycona kolorystyka w odcieniach czerwieni i głębokich brązów z domieszką barwy brunatnej i kakaowej zdominuje kompozycję, natomiast białe ściany i czarne, minimalistyczne dodatki pozwolą dodatkowo wyeksponować charakter drewna i maksymalnie wykorzystać jego potencjał estetyczny.

Blat kuchenny teak, fot.: DLH
Blat kuchenny teak, fot.: DLH
Blat kuchenny dąb, fot.: DLH
Blat kuchenny dąb, fot.: DLH
Blat kuchenny akacja parzona, fot.: DLH
Blat kuchenny akacja parzona, fot.: DLH
Blat kuchenny akacja azjatycka, fot.: DLH
Blat kuchenny akacja azjatycka, fot.: DLH

Related posts

One Thought to “Drewniany blat kuchenny: jak wybrać idealny?”

  1. Basia

    Drewniane blaty idealnie pasują do każdego wnętrza, sama teraz wybierałam i nie żałuje, bo wygląda przepięknie 😀

Leave a Comment